5 misverstanden over acupunctuur

Er bestaan een aantal misverstanden over acupunctuur. Het zijn ideeën die ik als acupuncturist regelmatig hoor en die ervoor kunnen zorgen dat jij acupunctuur niet of nauwelijks overweegt in je zoektocht naar genezing. Dat is jammer want acupunctuur kan een geweldige ondersteuning zijn bij veel gezondheidsklachten.

Het is dan ook de hoogste tijd om de 5 grootste misverstanden op te helderen.


Misverstand 1: Acupunctuur doe je toch pas als niets meer helpt?

Acupunctuur als laatste redmiddel; niet zelden wordt er zo naar gekeken. Pas als al het andere zonder resultaat is geprobeerd, wordt acupunctuur overwogen. Maar zo hoeft het niet te gaan.

Het interessante is dat acupunctuur van oudsher juist een preventieve geneeskunde is. Het kan je helpen gezond en fit te blijven zodat je geen klachten krijgt. Alle reden dus om eerder acupunctuur te overwegen in je zoektocht naar genezing.

Het heeft veel voordelen:

  • Het kan ondersteunen tijdens reguliere behandelingen.
  • Het kan je helpen actief en fit te blijven, ondanks je klacht.
  • Het kan je klacht verminderen of zelfs doen verdwijnen.

Lees verder op de website van de Nederlandse Vereniging van Acupunctuur.


Misverstand 2: Acupunctuur doet pijn.

Het is niet raar dat mensen denken dat acupunctuur pijn doet. Immers, prikken met een naald doet pijn. Toch is een acupunctuur behandeling niet pijnlijk. Hoe kan dat?

Acupunctuur naaldjes zijn heel dun waardoor je geen pijn voelt als ze worden geplaatst. Wat voel je wel?

Soms een klein prikje maar pijnlijk is dat niet. Soms voel je iets wat op een golfje lijkt. Dat is een teken dat er iets gebeurt in je lichaam:  de energie gaat stromen. Na een paar seconden ebt dat gevoel weg.

Iets dat je kunt voelen van tijdens de behandeling is een heerlijke ontspanning.

Na de behandeling worden de naaldjes voorzichtig verwijderd. Ook dat kan een lichte sensatie geven maar meestal voel je er niks van.

Het ontspannen gevoel blijft.

Lees verder op de website van de Nederlandse Vereniging van Acupunctuur.


Misverstand 3: Je moet in acupunctuur geloven om er profijt van te hebben.

Sommige mensen kunnen zich niet voorstellen dat een paar naaldjes het verschil kunnen maken voor je gezondheid en al helemaal niet als zo’n naaldje geplaatst wordt op je enkel terwijl je last hebt van je buik. Voor hen is het hocus pocus, dus moet je erin geloven als je er iets aan wilt hebben.

Gelukkig werkt acupunctuur ook voor mensen die er niet in geloven.

Inmiddels heeft omvangrijk wetenschappelijk onderzoek aangetoond dat acupunctuur wel degelijk positieve resultaten geeft. Bezoek gerust eens het kenniscentrum op de website van de NVA.

Behalve wetenschappelijk onderzoek is er ook de jarenlange ervaring dat acupunctuur werkt. Het wordt al zo’n vijfduizend jaar met succes toegepast.

Je hoeft er dus niet in te geloven om er veel profijt van te hebben.

Lees verder op de website van de Nederlandse Vereniging van Acupunctuur.


Misverstand 4: Acupunctuur werkt met verboden kruiden.

Acupuncturisten schrijven soms kruiden voor om de behandeling te ondersteunen. Helaas bestaan er wat misvattingenover de samenstelling van deze kruiden. Zo zouden er verboden kruiden in zitten en delen die afkomstig zijn van beschermde dieren. Gelukkig kunnen we eventuele zorgen wegnemen.

De kruiden die een NVA-acupuncturist voorschrijft voldoen aan strenge Europese veiligheidseisen. Het is simpelweg verboden om kruidensamenstellingen te gebruiken waar twijfelachtige bestanddelen in zitten. Daar wordt streng op toegezien.

Dat betekent dat alle kruiden die een NVA- acupuncturist adviseert veilig zijn om te gebruiken en dat er net zoveel hoorn van een neushoorn in zit als een stukje tijger in tijgerbalsem of bokken in een bokkenpoot. Niets dus.

Lees verder op de website van de Nederlandse Vereniging van Acupunctuur.


Misverstand 5: Acupunctuur helpt alleen bij het stoppen met roken.

Veel mensen kennen wel iemand die met behulp van acupunctuur is gestopt met roken. Daardoor is er een beeld ontstaan dat acupunctuur alleen daarbij helpt.

En inderdaad, acupunctuur werkt daar goed bij omdat het de ontwenningsverschijnselen tegengaat, zoals nervositeit, eetbuien, obstipatie, hoofdpijn of somberheid.

Een acupuncturist kan je echter ook helpen met andere klachten zoals pijn, spier-, pees-, gewrichtsklachten, hooikoorts en ander allergieën, slaapstoornissen en stress-gerelateerde problemen, PMS-klachten, vruchtbaarheidsproblemen en overgangsklachten, maag- en darmstoornissen, ademhalingsproblemen en vermoeidheidsklachten.

Alle reden dus om acupunctuur te overwegen, ook als je niet rookt.

Lees verder op de website van de Nederlandse Vereniging van Acupunctuur.


Meer weten over wat ik met acupunctuur voor jou kan betekenen? Neem contact met mij op.