Herfst

Voel jij je op dit moment ook wat verdrietig, depressief of ben je moe en futloos.

Dat is niet zo gek, buiten verandert het van de nazomer naar de herfst, en dat gebeurt ook binnen in je lijf. Volgens de 5 elementenleer zitten we nu in de overgang van het element Aarde naar het element Metaal. Dit heeft invloed op de longen en de dikke darm.

Al het eten komt nu van het land, de voorraad voor de winter wordt opgeslagen. Na al dat harde werken is het tijd om naar binnen te gaan. Buiten zie je het al gebeuren. De planten en bomen zijn zich aan het voorbereiden om alles los te laten wat niet meer nodig is. De zaden zijn gevallen, de vruchten geplukt. De sapstromen in de bomen gaan vertragen, en de eerste blaadjes beginnen al te vallen.

Dit is het seizoen van loslaten, terugkijken naar het afgelopen jaar. Wat heb je allemaal geoogst? Heb jij successen behaald? Wat ging er niet zo goed? Hier kan je van leren, misschien heb je zaadjes geplant om straks in het voorjaar te kunnen laten groeien. Omdat wij onderdeel zijn van de natuur en het universum, voelen wij die verandering ook. Het heeft ook geen zin om hiertegen te vechten, beter is de natuurlijke cyclus te volgen.

De emoties die bij de Herfst en loslaten horen zijn verdriet en huilen, maar ook ons vertrouwen en rechtvaardigheid kan anders zijn dan je gewend bent. Depressies komen in deze periode vaker voor. Een keer lekker uithuilen kan erg opluchten, loslaten is fijn en geeft rust. Laat maar achter je wat je niet meer kan gebruiken.

Omdat onze longen nu extra kwetsbaar zijn, zie je dat verkoudheid en hoest meer voorkomen.  Als je Metaal element uit balans is, zal je weerstand afnemen en krijgen bacteriĆ«n en virussen de kans om binnen te dringen. Onze huid en haren kunnen droger worden, onze spieren wat stijver aanvoelen, en onze neus kan te nat of te droog worden. Dit heeft allemaal te maken met de energie van de longen en de darmen die niet in balans is.

Wat je kan doen om deze seizoenswisseling wat makkelijker te maken, is zorgen voor een warme gezonde maaltijd, warm aankleden, rust nemen, meer uren slapen. Vertraag je tempo en keer langzaam naar binnen.

Als je het lastig vindt om je emoties een plekje te geven, je hebt last van de najaar klachten en je weerstand kan wel wat ondersteuning gebruiken, dan kan acupunctuur je helpen weer in balans te komen. Als je vragen hierover hebt dan mag je me altijd een berichtje sturen. Dan kijken we samen wat je eraan kan doen.