Lente is begonnen

Lente is begonnen, maar ik voel me nog zo moe.

Ik vind het heerlijk, de zon die schijnt, alle bloemen die de grond uitkomen, de vogeltjes zijn al druk bezig.

Maar, voor mijn gevoel ben ik nog een beetje in de winterslaap, veel slapen, nog lekker op de bank hangen met een kopje thee. Mijn energie moet nog wennen aan het nieuwe seizoen. De overgang van het water element naar het hout element, van het yin over naar het yang.

Ik voel de druk van het voorjaar, we moeten weer actief worden, de tuin moet gedaan worden, de ramen gezeemd, misschien voel je de neiging al van de grote voorjaarsschoonmaak.

In de natuur neemt de druk ook toe, veel bomen hebben de druk van de sapstroom al hoog in de stam, de knoppen aan de bomen beginnen uit te lopen. De actie en groei komt eraan. De vogels beginnen weer een nestje te maken, maken zich klaar voor een nieuwe periode.

De emotie die bij de lever (hout) hoort is boosheid. Kijk maar eens hoe een klein zaadje kan uitgroeien tot een enorme boom. Boosheid kan dus ook een enorme kracht hebben. En in de lente, zeker bij een stagnatie van de leverenergie, kan woede sneller naar voren komen. Probeer de krachtige energie van boosheid niet naar binnen te richten. Als de boosheid naar boven komt, dan kun je dit gevoel het beste uiten. Opkroppen stageert de energie van je lever.

Ons lichaam is nog wat stijf van de winter, onze pezen en spieren zijn nog niet zo flexibel, ook deze moeten nog wennen aan de actie van de lente. In deze periode zie ik vaak mensen in de praktijk die problemen hebben met de pezen. Zorg daarom dat je eerst opwarmt, wat rekoefeningen doet voordat je in actie komt.

Om je moeheid tegen te gaan, is beweging erg belangrijk. Ga niet meteen hardlopen maar een half uurtje per dag wandelen helpt enorm. Het stimuleert je doorbloeding, je bloed helpt bij het transporteren van je voedingstoffen, en zuurstof kan naar alle cellen gaan. Hierdoor krijg je meer energie en kunnen alle afvalstoffen weer afgevoerd worden.

En vergeet vooral niet om te genieten van al het moois dat de natuur ons laat zien.